Nationaal Park

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is uniek. Hier vind je één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. De stuwwal doet door haar hoogteverschillen haast on-Nederlands aan. Genieten in het bos en op de heide, van de prachtige vergezichten en landschappen… Het kan allemaal op de Sallandse Heuvelrug, een dynamisch natuurgebied met bergen vol beleving voor actieve buitenmensen.

De Sallandse Heuvelrug: Je kunt er niet omheen
De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, 200.000 tot 150.000 jaar geleden. Schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand vormden de basis van het huidige landschap. Het schuivend ijs had een gigantische kracht, grote stenen werden meegesleurd en de grond werd opgestuwd. In totaal zijn er op de heuvelrug 26 ‘bergen’ ontstaan!

Bij het warmer worden van het klimaat smolt het ijs, het water zocht zich een weg naar de laagste punten en vormde smeltwaterdalen. Er ontstonden loofbossen, die door de eerste bewoners werden gekapt om ruimte te maken voor de landbouw. De grote stenen die door de stuwwal waren meegesleurd gebruikte men om de grenzen van de toenmalige gemeenschappelijke gronden aan te geven, zoals Marke Noetsele, Marke Haarle en Marke Hellendoorn.

Later werden er veel naaldbossen aangelegd voor de mijnbouw in het zuiden van ons land. Tegenwoordig bestaat het gebied uit (naald) bossen, uitgestrekte heidevelden, landgoederen, vennen, akkers, dorpen en verrassende vergezichten.

Nationaal Park sinds 2004

Overal ter wereld zijn nationale parken ingesteld om grote natuurgebieden te beschermen. Ook in Nederland zijn gebieden aangewezen als nationaal park. Zij vormen de visitekaartjes van de gevarieerde Nederlandse natuur. De Sallandse Heuvelrug behoort sinds 2004 hier ook toe. Bij de nationale parken staat natuurbeheer voorop maar zij richten zich ook op natuurgerichte recreatie, educatie, cultuurhistorie, voorlichting en onderzoek. Meer weten over alle 21 Nationale Parken in Nederland? Nationale Parken Nederland

Nationaal park in beeld
Handig!

Waar start ik mijn bezoek? Waar zijn toiletten en kan ik lopen met de hond? Wat zijn bezienswaardigheden en waar kan ik informatie vinden?

Vind alle informatie op de kaart
NP Logo
Tip je vrienden
Tip