Junior Rangers

Hou je van de natuur, buiten zijn, kamperen en van je handen uit de mouwen steken? Ben je tussen de 12 en 18 jaar en niet van suiker? Dan heb jij het in je om een goede Junior Ranger te worden!

omschrijving
omschrijving

Wat is een Junior Ranger?

Het programma voor de Junior Rangers is voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Een Junior Ranger weet wat het werk van een 'ranger' (boswachter) inhoudt. Hij/zij voelt zich ambassadeur voor het nationaal park en zet zich - samen met andere JuniorRangers - in voor het nationaal park door allerlei activiteiten. Voor je Junior Ranger wordt, ga je eerst aan de slag als Aspirant Junior Ranger.

Programma 2022-2023

Van het tellen van reeën, vogels en vleermuizen tot braakballen pluizen en broeihopen maken voor de ringslang. Of op pad met de schaapsherder, naar het Natuurmuseum of de Regge. We houden de precieze invulling van het programma nog even geheim, maar dit geeft alvast een goed beeld. Omcirkel de volgende data maar alvast in je agenda:

  • 7 januari 2023: Geologie
  • 4 februari 2023: Nestkasten schoonmaken + ouders op bezoek
  • 4 maart 2023: Blokhut slopen, heemtuin onderhoud & gezelligheid
  • 1 april 2023: Uitwisseling met andere rangers: Dwingelerveld op bezoek Kanoën en stokpizza’s bakken
  • 6 mei 2023: Boetelerveld bezoeken; Wandeling, boerenerf en werken in het gebied
  • 3 juni 2023: Mieren
  • Juli 2023: Kamp

Nieuwsgierig naar hoe een dag eruitziet? In het Twents Volksblad verscheen een rapportage over de Junior Rangers die op pad waren langs de Regge. Daar stond de middag in het teken van ‘Eten uit de natuur’. Lees hier het artikel.

De activiteiten worden gecoördineerd door van een vaste begeleider. De kosten zijn Euro 50,00 per deelnemer per jaar. Hiernaast kan een eigen bijdrage worden gevraagd bij deelname aan internationale kampen. Interesse? Stuur dan een email naar:

omschrijving
omschrijving

Junior Rangers in Europa

Europarc is de koepel van alle nationale parken in Europa. Europarc kent verschillende gezamenlijke programma's. Eén zo'n programma is het Junior Ranger programma. In steeds meer nationale parken in Europa zijn Junior Rangers actief. Het is de bedoeling dat in veel meer nationale parken in Nederland soortgelijke groepen zullen komen.

omschrijving
omschrijving

Junior Ranger

Van de Junior Rangers wordt een actievere rol verwacht bij de invulling van de programma's, zoals het geven van presentaties, verzorgen van beeldmateriaal, voorbereiden van een programmaonderdeel e.d. Er wordt ieder jaar een internationaal kamp georganiseerd in Europa voor Junior Rangers. Er mogen ieder jaar 2 deelnemers per nationaal park naar dit kamp. De Junior Rangers die hierheen gaan worden - na een moeilijke selectie - geselecteerd uit de gegadigden.

omschrijving
omschrijving

Website

Het Junior Ranger project in Nederland is een jongerenprogramma van IVN Natuureducatie. Kijk voor meer informatie op: www.ivn.nl/junior-rangers.nl.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip