Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug. De enige plek in Nederland.
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
9252 x gelezen

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar je ze nu nog kunt spotten. Dankzij de beschutte hellingen met uitgestrekte heidevelden. Maar zelfs hier, gaat het niet vanzelf. Of ze het gaan redden? De tijd zal het leren

Uh… een korhoen?

Hier op de Sallandse Heuvelrug heeft iedereen het erover. Toch ben je geen uitzondering als je niet weet hoe een korhoen er uitziet. Ze zijn immers zeldzaam. Ooit was dat anders. Zo staat zijn grotere Schotse soortgenoot al sinds 1896 symbool voor het whiskymerk Famous Grouse. En dansen ze in Zuid-Duitsland nog steeds de ‘Schuhplattler’. Een dans geïnspireerd op het paringsgedrag van korhoenders.

Mooie vogel

Korhoenders zijn mooie vogels. ’s Avonds in een boom, hebben ze een imposant silhouet. Ze behoren tot de fazant familie. In het voorjaar begint het uitbundige paringsritueel. Dan verzamelen de korhanen met gespreide staartveren op vaste plaatsen en speuren ze met hoog opgerichte kop in het rond. Gefladder en gesis alom. Zwaar over de top. Maar super romantisch.

Rode lijst

Ondanks het imponerende paringsritueel gaat het – ook op de Sallandse Heuvelrug - niet goed met de korhoenpopulatie. Dat komt door verschillende factoren zoals de versnippering van heide. Door de verdroging van de grond en de verzuring zijn er steeds minder bloemen en dus insecten. De kuikens kunnen niet zonder. Hun ouders sterven vaak door rovers als de marter en de vos. Extra lastig is dat korhoenders niet geherintroduceerd kunnen worden. Als er in een gebied geen korhoenders meer zijn, is het uitzetten van korhoenders kansloos. Er moet nog een lokale populatie aanwezig zijn. Vandaar dat alles op alles wordt gezet om het leefgebied van de korhoenders te beschermen en verbeteren.

Meer weten

Meer weten over het korhoen, hun biotoop en hun voortbestaan? In de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten kunnen ze je er alles over vertellen. En in Natuurmuseum Holterberg bovenop de berg vind je een bijna levensechte opstelling over deze bijzondere dieren. Medewerkers vertellen je er graag over.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip