Afslag gemist?
Boksloot
4 min
2538 x gelezen

Afslag gemist? Dat is niet erg! Het brengt je op nieuwe plekken, waar je nog niet eerder aan dacht. Waar het minder druk is en waar ook genoeg te ontdekken valt. Zoals: Boksloot

Aan de oppervlakte zie je waterhoentjes tevreden drijven. Eronder duiken snoeken nerveus weg. Of je nu stroomop- of afwaarts loopt, er is altijd wel iets te zien of te horen. De vrolijke noten van de wielewaal bijvoorbeeld die vanuit de boomtoppen klinken. Misschien rust op een van de palen rond de weilanden wel een havik of buizerd.

Voor bokken

De Boksloot is nog altijd een begrip voor locals maar functioneel is hij allang niet meer. Gelukkig maar want hij werd speciaal aangelegd om gier en straatdrek uit onder meer Amsterdam aan te voeren. Die mest was nodig om de schrale grond van landgoed Eelerberg vruchtbaar te maken. De sloot is vernoemd naar een bok, het type platbodem waarop het stinkende goedje vervoerd werd. Toen de kunstmest werd uitgevonden, was de organische mest niet langer nodig en klaarde de lucht in de omgeving weer op.

Raketbasis

In de Tweede Wereldoorlog vormde de 40 meter hoge Eelerberg een lanceerplaats voor V2-raketten. Ze waren onder andere gericht op Londen en Antwerpen waar ze nogal wat schade hebben aangericht. Dagelijks ging het om twee of drie raketten. Op 4 december 1944 ging er iets goed mis bij de lancering. De raket stortte zo’n 5 km verderop neer in een weiland. Dat trok nogal wat nieuwsgierige buurtbewoners. Toen de ontploffing alsnog volgde, verloren negentien mensen onbedoeld en zinloos het leven.

hoe beschermen we de natuur?

Steeds meer mensen brengen meer tijd door op de Sallandse Heuvelrug. De natuur lijkt hier fors te lijden. Wat kunnen we hier aan doen?

Lees hier wat jij kunt doen om de natuur te beschermen

Gekwaak

Bij Tonia's Hoeve is een stuk bos gekapt waardoor je goed zicht hebt op de kikkerpoel. In het voorjaar tijdens de paddentrek is het een komen en gaan van kikkers en padden. Vanuit het bos, nog maar net ontwaakt uit hun winterslaap gaan ze richting het water om te paren. De mannetjes stellen zich strategisch op om het laatste stuk mee te liften op de rug van een vrouwtje. Zo zijn ze, bij aankomst, verzekerd van een partner. Hoewel…, soms zie je een vrouwtje met wel vijf mannetjes op haar rug. In dat geval wordt de strijd bij of in het water uitgevochten!

Sst… een hert

Vaak heeft een ree of hert jou al lang zien aankomen. Maar omdat je rustig aan het lopen en kletsen bent, heeft hij geen enkele argwaan. Die krijgt hij pas als je vanuit het niets, stil gaat staan en gaat fluisteren. Voor hem is dat het teken dat hij gespot is. Tien tegen een dat hij wegschiet. Was je gewoon, al pratend doorgelopen, dan had je waarschijnlijk alle tijd gehad om hem uitgebreid te bewonderen.

Baars en snoek

Goed kijken. Ze zitten er echt. Die met die spikkels is een snoek. Het vrouwtje kan wel 140 cm lang worden. Ook hier geldt: als je gewoon doet, schrikken ze niet. Doen ze dat wel dan komt dat niet door je stem maar door de trillingen in de grond. Op een zachte oever voelen ze je al vanaf twintig meter aankomen. De kans dat ze wegschieten is groot tenzij er een wandelpad langs het water loopt. Dan zijn ze eraan gewend en vinden ze het prima.

Parkeren
Op de hoek Eelerbergweg en Nieuwe Twentseweg in Hellendoorn kun je goed parkeren. Je mag blijven tot zonsondergang. Er zijn banken om te picknicken en kinderen kunnen er eindeloos spelen.

Routes

Wandelen
Kies vanaf het startpunt Eelerberg voor de paarse route van 7,4 kilometer. Die komt niet alleen langs de Boksloot maar ook langs de Noord-Zuidleiding. Die diende ooit om water aan te voeren. Nu zijn er juist opvangmogelijkheden gecreëerd voor een teveel aan water.

Fietsen
Maak je je eigen fietsroute? Het stuk tussen fietsknooppunt [6] en [19] gaat langs de Boksloot. Start vanaf de parkeerplaats [8] of in het centrum van Hellendoorn [13] en maak hem zo kort of lang als je wilt. Je kunt ook de bestaande smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug van 70 kilometer volgen, deze start in Nijverdal maar kan je natuurlijk op elk punt van de route oppakken.
Download hier de gratis route.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip