Afslag gemist? Dat is niet erg! Het brengt je op nieuwe plekken, waar je nog niet eerder aan dacht. Waar het minder druk is en waar ook genoeg te ontdekken valt. Zoals: Overtoom-Middelveen!
Afslag gemist? Dat is niet erg! Het brengt je op nieuwe plekken, waar je nog niet eerder aan dacht. Waar het minder druk is en waar ook genoeg te ontdekken valt. Zoals: Overtoom-Middelveen!
Natuurgebied Overtoom-Middelveen is een aantal jaren geleden ontstaan om zo een verbinding te maken tussen de Sallandse Heuvelrug en de Borkeld en het Elsenerveen. Wat dit gebied bijzonder maakt, is de hoeveelheid vogels.
Zelfs bij mooi weer houd je het hier niet droog… het water komt namelijk uit de grond naar boven. Naast natte voeten levert dat nieuwe en verrassende natuur op. Zeldzame orchideeën en klokjesgentianen verleiden duizenden vlinders, libellen en andere insecten om naar dit gebied te komen. En dat blijft natuurlijk niet onopgemerkt bij de weidevogels die het, elders in Nederland, best moeilijk hebben. En zo ontstaat – juist door niet in te grijpen – een veelbelovend stukje, nieuwe natuur.
Er zijn weinig gebieden in Nederland waar het kwelwater zo veel ruimte krijgt. De combinatie van natte natuur en de openheid maakt het een paradijs voor flora en fauna. Er zijn inmiddels al 140 soorten weide-en watervogels gespot. Maar ook hazen en patrijzen zijn 'vaste stamgasten'. Als je er loopt - stepping stones voorkomen dat je natte voeten krijgt – voel je de magie. Een soort belofte. Omdat dit nog maar het begin is…
Vanuit de vogelkijkhut kijk je wijd uit over de waanzinnige ‘wetlands’. De beste tijd is ’s ochtends of ’s avonds. Herken je de ‘Big Four’? De kievit, scholekster, grutto en tureluur? De eerste twee zijn zwart-wit van kleur. Die met de opvallende kuif is de kievit. De scholekster herken je aan een lange oranjerode snavel. De grutto en de tureluur zijn bruin getint en hebben lange poten. Alleen heeft de grutto een veel langere snavel dan de tureluur. Wist je trouwens dat elke weidevogel een andere snavellengte heeft? Zo peuren ze, elk op hun eigen diepte in de grond en is er genoeg eten voor iedereen.
Onrust in het Middelveen? Aan de boze vogels in de lucht herken je direct wat er aan de hand is. Een wolk ontstemde vogels duidt op een roofvogel. Hangen ze als een trechter boven het land met de onderste vogel een meter boven de grond? Dan sluipt er een lopende rover over de velden, een hermelijn bijvoorbeeld of een reiger. De trechter volgt het beest langzaam. Hangen de vogels een meter of drie boven de grond, dan is er een mens in de buurt. Een visser of boer van wie ze geschrokken zijn.
Steeds meer weilanden en akkers maken plaats voor nieuwe natuur. Dat is geen wedstrijd maar toch voel je de strijd. Tussen natuur en akkerbouw. Tussen melkvee en wilde grazers. Maar waarom zouden we kiezen? Dit gebied is een prachtig voorbeeld van hoe mens en natuur kunnen samenwerken. Waar natuur, recreatie, biodiversiteit en landbouw samenkomen. En daar zijn we best een beetje trots op!
Wandelen: Vanaf de parkeerplaats aan de Veendijk in Rijssen starten drie verschillende wandelroutes van 7,5 tot 11,2 km. Op het informatiebord vind je alle informatie. Let op: honden zijn vanwege loslopende schapen niet toegestaan.
Fietsen: Kom je vanaf Rijssen? Volg de route ‘Rondje Rijssen’ (19 km) vanaf de Oosterhof. Vanaf Holten volg je fietsknooppunten [van 71 via 8, 2 en 72 naar 73]. Maar je kunt ook je eigen route plannen. Handige fietsknooppunten daarbij zijn: station Holten [71] en Havezate de Oosterhof [89].
Paardrijden: In de omliggende bossen zijn prachtige, gemarkeerde ruiterroutes uitgezet.
Vogelkijkhut: Via een speciaal pad, dicht bij de parkeerplaats kom je bij de vogelkijkhut. Zowel het pad als de uitkijkpost zijn rolstoelvriendelijk. Vanuit de vogelkijkhut heb je een prachtig weids uitzicht en kun je in alle rust de vele soorten vogels spotten.