Van half augustus t/m begin september is de Sallandse Heuvelrug op z'n mooist. De bloeiende heide kleurt de hele heuvelrug prachtig paars.
Van half augustus t/m begin september is de Sallandse Heuvelrug op z'n mooist. De bloeiende heide kleurt de hele heuvelrug prachtig paars.
Start bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281 in Nijverdal. Vanaf hier, met de rug naar het Buitencentrum, rechtsaf en meteen rechtsaf de berg af richting knp 53. Of je start de route bij knp 56, bij Herberg en informatieschuur De Pas, Molenweg 2 Haarle. Of bij knp 13, bij het Bakkerij- en IJsmuseum, Dorpsstraat 49 in Hellendoorn. Voor de route van 52 km, fiets je van knp 56 naar knp 57 in plaats van naar knp 16. Voor de route van 40 km de knooppunten 12-55-53 volgen.
In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vind je alle informatie over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Informatiecentrum, winkel, sterrenwacht en een gezellige horeca locatie met een heerlijk terras. Tevens startpunt van vele wandel- en fietsroutes.
Rijssen Zuna - Wierden Notter Zelfbedienings kettingveerpont Fiets, Wandelen
maandag: - ; dinsdag: - ; woensdag: - ; donderdag: - ; vrijdag: - ; zaterdag: - ; zondag: - ;
Langs het meanderende landschap van de Regge ontstonden de buurtschappen Notter en Zuna. Vanaf de middeleeuwen op de dekzandruggen- en koppen langs de Regge, vanaf de nieuwe tijd de randen van het veen in en vanaf de twintigste eeuw werd het veen grootschalig ontgonnen.
Het hoogveenlandschap strekte zich nog maar anderhalve eeuw geleden uit van het Notterveen tot aan de Engbertsdijksvenen. Het moet een enorme, boomloze vlakte zijn geweest. Op die vlakte werden door de dorpen rechte grenzen getrokken. De rechte weg hier is de grens tussen Notter en Wierden.
Het Boetelerveld is een geweldig gebied dat bekend staat om haar rust. Door het leem dat hier in de grond zit, vinden er sterke wisselingen in de grondwaterstanden plaats. Dit trekt bijzondere planten en dieren aan. Een groot deel van het Boetelerveld bestaat uit natte heide.
Ineens krijg je hem in het vizier: de Palthetoren. Deze villa is in 1903 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar Van Wulfften Palthe. Het torentje dat boven de bomen uitsteekt, was een sterrenobservatorium. Destijds was er overigens nog maar weinig bos in de wijde omgeving;
het was merendeels heide. Vandaar ook dat de windvaan een korhaan is. Het gebouw is nog steeds in gebruik, het is eigendom van de Stichting Huis Bergh.
Op Erve De Pas waan je je weer even op het boerenerf van vroeger. De Herberg stamt uit 1891 en is stijlvol gerestaureerd, waarbij de oude details en gebinten bewaard zijn gebleven. Je geniet hier van een kop koffie met ambachtelijk gebak, heerlijke streeklunch, borrel of herberg maaltijd
Puur en eerlijk eten zonder fratsen, smaakvol en ambachtelijk bereid met mooie producten uit de streek. Kruiden uit de eigen kruidentuin en groentes komen uit de streek. Net als vroeger wordt de groente geweckt en wordt compote gemaakt van vers fruit. Vlees, vis en gevogelte komen uit de buurt.
Het is moeilijk voor te stellen, maar vroeger was dit besloten bos een grote open heidevlakte. De schaapherder trok met zijn hond en kudde over de hei. Dankzij de vele grazende schapen was de heide prachtig egaal, zonder gras of boompjes. ’s Avonds keerde de herder terug naar de schaapskooi.
De mest die de schapen hier produceerden was van grote waarde. Deze werd namelijk gebruikt om de akker op de enk vruchtbaarder te maken.