Route-tips
Fietsen op de Holterberg. Van sportief tot recreatief.
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
16650 x gelezen

De Holterberg is een walhalla voor wielrenners en mountainbikers. Beroemd of berucht is de Motieweg met een stijgingspercentage van 10%. En ook de Grote Koningsbelt op 75 meter hoogte is met 8% een mooie uitdaging. De top van de ‘Kleine’ Koningsbelt ligt 72,5 meter boven ANP. En de Holterberg zelf? Die meet 60 meter. Need we say more?

Lycra niet verplicht

Ben je geen mountainbiker of wielrenner? Dan is het goed om te weten dat de overige heuvels in het gebied wat vriendelijker zijn. Gewoon genieten van de telkens wisselende uitzichten kan dus ook op je stadsfiets en zonder lycrabroek. De uitgestrekte heidevelden doen elk jaar enorm hun best. En als de heide niet bloeit? Dan zorgen de glooiingen en de lichtinval voor de mooiste kleurschakeringen.

De return of the wolf

Spannend dat de wolf elk moment wordt terugverwacht op de Holterberg. Onderweg spot je misschien ook een ree. Grazend bij een bosrand of wegsprintend achter het groen. De vos is nogal schuw maar niet sloom. Als het moet haalt hij 60 km per uur en houdt hij wielrenners gemakkelijk bij. Toch ligt het recreatietempo (zo’n 15 km per uur) hem beter. Dassen zitten er ook. Maar die zijn nogal lui en jagen niet actief. Ze ontwaken waarschijnlijk pas als jij al lang en breed met de beentjes omhoog zit.

De mooiste fietsroutes

Er zijn veel waanzinnig mooie fietsroutes over de Holterberg. Met veel keuze in moeilijkheidsgraad en lengte. Geen eigen fiets bij de hand? Huren is geen probleem. Vaak krijg je een handige routekaart mee.

Tip:

De ‘Toeristenweg’ moet genoemd. Ondanks de weinig inspirerende naam genieten fietsers en skaters volop van de gladde ondergrond en de bochten in combinatie met het heuvelachtige landschap en de uitzichten.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip