Natuurgeheimen
Bergen verzetten op de Sallandse Heuvelrug
4 min
5722 x gelezen

Ben je een fietsliefhebber en houd je van heidevelden? Rust? Uitdaging? Dan hebben wij de ultieme tip voor jou: ga fietsen door Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Luister naar het geknisper van de banden over het schelpenpad en daag jezelf uit tot een pittige klim. Of je nu de e-bike, racefiets of mountainbike meeneemt - fietsen zul je!

De Sallandse Heuvelrug is een heerlijk gebied om nieuwe energie op te doen en spanning te ontladen. Het is een sportief walhalla en vormt de perfecte plek voor zowel ervaren als onervaren fietsers. Fietsroutes genoeg! Uitdagende parcours over zandheuvels, een dagje wielrennen of een meerdaagse route - het kan allemaal. En natuurlijk draait het om je sportieve prestatie, maar als je even uitrust en stil bent, zie je prachtige heidevelden en reeën.

Rol de Paarse Loper uit

Het heuvelachtige gebied is 200 duizend jaar geleden gevormd door gletsjers uit Scandinavië. De heuvels bereiken een hoogte tot wel 76 meter en het landschap is daarmee bijna on-Nederlands. Uniek aan de Sallandse Heuvelrug is dat het een van de grootste aaneengesloten heidegebieden is van Europa. Eind augustus wordt de Paarse Loper voor je ogen uitgerold en verandert dit park in Overijssel in een paarse zee. Tussen deze struikheide doolt de in Nederland zeldzame korhoen, die de Sallandse Heuvelrug als belangrijkste leefgebied heeft. Hun zang is als schaatsers op dun ijs. Ga vroeg in de ochtend, dan heb je de meeste kans om ze te spotten en horen.

TIP: ga naar het uitzichtpunt Noetselerberg. Vanaf hier kun je de geschiedenis van het landschap met eigen ogen bewonderen. Bij helder weer heb je een bonus te pakken: je ziet dan Zwolle liggen. Is het minder mooi weer, wees dan niet getreurd. Je spot vast alsnog dorpen en steden als Holten, Rijssen, Hellendoorn en Deventer.

Verlies je in de MTB-parcours

Het gevoel dat de Sallandse Heuvelrug kan lospeuteren, is geweldig: een vrij en vreedzaam gevoel borrelt op als je daar met de fiets toert. De groene omgeving is de perfecte uitvalsbasis voor een fietstocht, maar er zijn ook uitdagende MTB-routes door de bossen en over zandheuvels.

Tover je fietsavontuur om tot een unieke belevenis door een mountainbike te huren en verlies je in het parcours: niets meer magisch dan het moment dat alle zorgen en gedachten worden weggeblazen en het alleen ‘jij, de fiets en het landschap’ is.

TIP: bij fietsverhuurbedrijf Jan Stam of Wilgenweard kun je een mountainbike huren.

Historische plekken

Het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is een perfecte startplek voor een fietsroute of rit met de mountainbike. Hier kom je er achter dat de Sallandse Heuvelrug meer te bieden heeft dan natuur: er zijn allerlei historische plekken, zoals de Canadese Begraafplaats in Holten en de Palthetoren in natuurgebied Sprengenberg. Bij het Buitencentrum kun je terecht voor koffie, thee of een lekkere koek. Na het fietsen natuurlijk … want na een fikse klim heb je die beloning dubbel en dwars verdiend. Ook bij restaurants als De Swarte Ruijter, Hoog Holten of ‘T Losse Hoes is het prima zitten. Heb je een fietstocht gemaakt met de kinderen, ga dan voor de lekkerste pannenkoeken naar Woody’s, wat op een superleuke locatie in de bossen ligt.

TIP: wil je écht Salland beleven? Kies dan een van de streekproducten die op het menu staan. In het voorjaar ga je natuurlijk voor het heerlijke witte goud: de Sallandse asperges. Dat wordt gegarandeerd smullen! Drink je een bakje koffie dan mag een Deventer Koek niet ontbreken.

Weekendje weg

De Sallandse Heuvelrug heeft alles te bieden voor de fietsliefhebber die zich in een dag graag laat verrassen door uitdaging en natuur. Maar heb je de behoefte om de mountainbike of wielrenfiets te pakken en er een paar dagen op uit te gaan? Check dan de overnachtingsmogelijkheden op en rondom de Sallandse Heuvelrug - die zijn er genoeg.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip